Bedrijfscultuur

BDirecteur-eigenaar Bart IJzerman zorgt goed voor zijn personeel. Mijnheer Bart zoals hij door zijn medewerkers wordt genoemd is een aardige rustige man. Hij spreekt met zachte stem en besliste toon. De meeste werknemers kent hij bij naam. Bij ziekte of omstandigheden in de familie wordt verlof en steun snel geregeld. “Daar heb ik geen regels voor nodig,” zegt IJzerman, “dat doe je gewoon.” Bij ziekte is het bedrijf nooit ver weg. Collega’s houden contact en de zieke medewerker wordt betrokken bij het wel en wee van het bedrijf. Het jaarlijkse personeelsfeest is vermaard. Alle werknemers, gepensioneerden en uitzendkrachten krijgen aan het eind van het jaar een kerstpakket. Collega-ondernemers betichten Bart van patriarchaal management, sommige vinden het maar een slappe hap en Bart een ouderwetse bestuurder. Hij kan er minzaam om lachen om ze vervolgens de resultaten van het bedrijf te laten zien. Bart daarover: “Dat komt niet omdat ik het zo goed doe, het zijn mijn mensen die het doen. Van de financieel manager tot aan de magazijnmedewerker ze werken allemaal met hart voor de zaak, het is een geoliede machine, één familie.” Er wordt hard gewerkt. Vooral in de Sinterklaas en kerstperiode is het alle hens aan dek. Vrienden en familieleden worden ingeschakeld om alle orders op tijd de deur uit te krijgen. Dat lukt ieder jaar weer. Het doel is voor iedereen duidelijk, regel 1 van Bart’s gouden regels is: Je stelt de klant nooit teleur. Regel 2: We werken samen en regel 3: We weken met plezier. Bart is dikwijls op de werkvloer te vinden. Hij luistert aandachtig naar problemen en deinst er niet voor terug, hoe druk het ook is, een hele afdeling plat te leggen. Zijn gevleugelde woorden zijn: “Jongens even een bakkie doen.” In korte werkoverleggen stelt hij meestal maar twee vragen: wat is het probleem en hoe zouden jullie het oplossen? In negen van de tien gevallen wordt het probleem ter plekke opgelost. In het boek: ‘De bedrijfscultuurcode’ beschrijft expert Daniel Coyle de waarde van een sterke bedrijfscultuur. Coyle zegt in zijn voorwoord: “Cultuur is een vaardigheid.” Bart beheerst die vaardigheid als geen ander. Hij schept een sfeer van saamhorigheid en veiligheid. Iedereen heeft waarde, je kunt alles zeggen, niets is vreemd. Hij geeft vertrouwen aan zijn mensen en bevordert samenwerking. “Mannen hoe lossen we dit op?” Hij benoemt duidelijke doelen en bespreekt die in korte energieke zeepkist-sessies met zijn mensen. Er wordt geluisterd, naar hem en naar elkaar, er wordt gediscussieerd en gelachen. Niemand twijfelt aan zijn oprechtheid. Kortgeleden heeft Bart op de zeepkist zijn pensioen aangekondigd, het bedrijf staat te koop. Er ging een schok door het bedrijf. Ze geloven Bart op zijn woord dat hij niet voor het hoogste bod gaat maar het neemt de onrust niet weg. Buitenlandse internet-retailers en investeerders tonen grote belangstelling. Of de sterke bedrijfscultuur daartegen bestand is zal de toekomst leren.

Column gepubliceerd op 16-03-2019 in de weekendbijlage van de dagbladen van de Holland Media Combinatie (TMG).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.