Virus-proof organisatie

Hoe bescherm je de organisatie tegen virusbesmetting

Het oude normaal komt niet terug. De samenleving is structureel veranderd. Samen zijn en elkaar ontmoeten kent beperkingen, reizen is niet meer vanzelfsprekend. Organsaties doen er goed aan te anticiperen op het nieuwe normaal. Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je dat jouw organisatie corona-proof is? Op die vraag past geen eenduidig antwoord. De ene organisatie is de andere niet. Factoren als diensten & producten, contactpatronen, personeelssamenstelling, roosters, functies, werkomgeving et cetera zijn van invloed. Een bekende formule uit de veiligheidskunde leert ons dat risico = kans X effect. We weten inmiddels dat het effect van een virusbesmetting ernstig kan zijn. Het is dus zaak de kans zo klein mogelijk te maken. Het risico van blootstelling aan het virus is direct te beïnvloeden door het aantal contacten te beperken en voldoende afstand te houden. En door te testen en isoleren van mensen die het virus dragen. Dat resulteert in maatregelen als thuiswerken, vermijden van groepen, 1.5 meter grens, testen, quarantaineregels, gebouw- en werkplekinrichting, enzovoort. Is contact onvermijdelijk dan volgt bescherming met mondkapjes en beschermende kleding. Thuiswerken is een probaat middel, maar niet elke baan leent zich daarvoor. Een bouwvakker, chirurg of wijkverpleegkundige kan moeilijk het werk mee naar huis nemen. Wel kan de werkomgeving zo veilig mogelijk worden gemaakt. De Nederlandse Stichting voor Psychotechniek (NSvP) onderscheidt corona-alerte, corona-gevoelig, corona-neutrale en corona-vermijdbare taken binnen functies. Door maatregelen te nemen die gebaseerd zijn op een zorgvuldige functieanalyse is de kans op besmetting in de werkomgeving minder.

Iedere organisatie is anders en vraagt om een unieke set van maatregelen. Met een grondige analyse en plan van aanpak kan een organisatie zich wapenen tegen de gevolgen van een pandemie. Het op orde hebben van een slagvaardige defensie garandeert nog niet de overwinning maar het vergroot wel de kansen daarop.  

De partners van HRM-workplace zijn specialisten op het gebied van arbo, bedrijfshygiëne, HR en arbeidsvoorwaarden en bedrijfsgezondheidszorg. Samen zijn zij in staat een integraal advies en desgewenst implementatie van preventie maatregelen te verzorgen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.